Accent Bijuterii - TURCOAZ

 

Pentru 2020 și nuanța anului Classic Blue conform specialiștilor de la Pantone, turcoazul este una din soluțiile acestei culori ca remediu la tensiune, la stres și la agitație.

Purtaţi bijuterii din argint cu puţin turcoaz în fiecare zi şi viaţa dumneavoastră va fi ca o excursie zilnică pe malul Mediteranei. 

Denumirea de turcoaz datează din secolul XVI şi este derivată dintr-un cuvânt vechi din limba franceză care însemnă ”piatră turcească”  (”pierre turquoise”), datorită faptului că mineralul a fost adus în Europa pentru prima oară prin Turcia din zona Orientului Mijlociu (Liban, Iran). O altă denumire, cea de ”Peruzea” are la bază, după unele surse, cuvântul persan ”firusa” care înseamnă ”piatră a fericirii” iar după alte surse cuvântul persan ”pirouzeh” care înseamnă ”victorie”.

Turcoazul poartă cu el o sumedenie de legende. Persanii credeau că oasele celor care au murit din dragoste se transformă în turcoaz. Aztecii denumeau această piatră ”kalchihyuitl” şi credeau că este formată din lacrimile zeităţilor cereşti. În Asia şi Caucaz turcoazele  au fost parte componentă a rochiilor de mireasă. În Evul Mediu, femeile care doreau să atragă un anumit bărbat, coseau în interiorul hainelor acestuia o bucată de turcoaz. Negustorii din Est aveau convingerea că inelele decorate cu turcoaz nu se vor demoda niciodată iar indienii nativi din Mexic considerau această piatră ca fiind ”piatra războiului”. Foarte venerată în Tibet, acestă piatră a fost folosită la un moment dat ca monedă de schimb, cele mai bune pietre fiind considerate mai valoroase decât aurul.

Turcoazul este piatra natională a Tibetului, unde este considerat aducător de sănătate, noroc şi protector împotriva răului.

Este recomandat zodiilor: Taur, Rac, Leu, Balanţă, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Peşti precum şi tututror celor născuţi în anul Calului dupa zodiacul chinezesc.