Datorită culorii sale, de la un verde deschis până la verde închis, smaraldul este alegerea perfectă pentru a descrie renaşterea naturii primăvara, fiind considerat şi piatra celor născuţi în luna mai. De asemenea este stabilită ca piatră ce se oferă la aniversarea a 20 şi respectiv 35 de ani de aniversare a căsătoriei.
Atracţia eternă a oamenilor pentru smarald poate fi rezumată în cele trei cuvinte scrise de Pliniu cel Bătrân la începutul erei noastre: “Nothing greens greener” care dorea să evidenţieze dorinţa de a deţine supremaţia pentru această gemă nu doar pe teritoriul Romei ci în întreaga lume antică şi pe care le putem traduce prin “Nimic nu este mai verde ca Smaraldul”.
Cleopatra, regina vestită a Egiptului, era faimoasă pentru pasiunea ei pentru bijuteriile cu smarald provenind din minele care-i purtau numele.
Există texte islamice ce descriu Grădina Paradisului ca fiind pavată cu smaralde. Mogulii indieni şi în mod special Shah Jahan - al 5-lea împărat mogul al Indiei, cel care a poruncit construirea Taj Mahal-ului, iubeau smaraldele atât de mult încât au dat poruncă să se sculpteze texte sacre pe bucăţi de geme şi le-au purtat drept talismane. Încă mai există astfel de pietre sacre numite Smaraldele Mogulilor în muzee şi colecţii private.
Datorită culorii sale pătrunzător de verde, smaraldul a fost considerat şi gema primăverii, simbolizând dragostea şi renaşterea, cu influenţe asupra fertilităţii ca gemă a zeiţei romane Venus.
Irlanda este numită Insula de Smarald, Seattle (SUA) este supranumit Oraşul de Smarald iar cel mai sacru simbol religios al Thailandei este denumit Buddha de Smarald, cu toate că este sculptat în jadeit.
În trecut se credea că poate dezvălui adevaratele intenţii din juramintele celor ce îşi declarau iubirea (smaraldul din inelele de logodnă îsi pierdeau strălucirea dacă alesele nu erau virgine) şi că poate vindeca holera şi malaria.
Tot din legende antice aflăm că smaraldul este una din cele patru pietre preţioase ce au fost oferite de către Dumnezeu regelui Solomon ce îi ofereau puteri depline asupra tuturor lucrurilor.
Smaraldul este frecvent imitat prin smaralde artificiale (din 1935 s-a reuşit producerea smaraldului artificial numit Igmerald), turmalină verde, dioptaz sau varietăţi de granat sau sticlă colorată.