Accent Bijuterii - SAFIR

 

Pentru 2020 și nuanța anului Classic Blue conform specialiștilor de la Pantone, safirul este una din soluțiile acestei culori ca remediu la tensiune, la stres și la agitație.

În mod tradiţional safirul albastru simbolizează regalitatea, sinceritatea, adevărul şi încrederea. A decorat timp de secolele robele imperiale şi ale înalţilor prelaţi bisericeşti. Culoarea sa albastră extraordinară setează standardele în materie de geme albastre înaintea celorlalte pietre în aceste nuanţe, de la topaz la tanzanit.

Safirul a fost mereu  asociat cu regalitatea şi romantismul, acest lucru însă s-a perpetuat la scară mult mai mare de când Prinţul Charles al Marii Britanii i-a dăruit Prinţesei Diana un minunat safir de 18 ct pe un inel de logodnă. Inelul a ajutat-o pe Prinţesă ca la diverse evenimente să strălucească şi să captiveze audienţa, acesta făcând legătura între istorie şi legendă. 

În folclor, istorie şi în conştiinţa consumatorismului, safirul există în culoarea albastră.  Numele său vine de la grecescul sappheiros  care înseamnă  albastru, de aceea se mai numeste şi Gemă a Cerurilor. Dar denumirea safir face referinţă doar la piatra de culoare albastră. Există multe variante de safir, foarte divers colorate şi acestea se denumesc după culoare: safire roz, safire verzi, safire portocalii sau padparadscha (ceea ce înseamnă floare de lotus în limba vorbită în Sri Lanka, ţara de unde provine  aceasta varietate), maro, alb - transparent, violet, negru, toate culori naturale. Orice safir, ca şi diamantul şi alte pietre preţioase, poate suferi tratament termic pentru intensificarea culorii sau tratament pentru umplerea microfisurilor naturale.

Safirul natural este o piatră rară iar majoritatea specimenelor sunt tratate prin încălzire pentru a le accentua culoarea cât mai mult. De vreme ce pietrele fără tratament termic sunt aşa de rare, este normal ca valoarea lor să fie mai mare.

Albastrul este culoarea agreată de ambele sexe, atât bărbaţii cât şi femeile asociind-o cu emoţii profunde ca simpatia faţă de alţii, loialitatea, calmul.

În Persia antică exista legenda care spunea că Pământul este aşezat pe un piedestal din safir şi că datorită reflexiei albastre a acestuia cerul este albastru.

Păzitor al inocenţei, safirul simbolizează adevărul, sinceritatea, încrederea şi aduce pacea, bucuria şi înţelepciunea celui ce îl poartă.

Unele safire prezintă fenomenul numit asterism ce formează o stea cu şase sau 12 raze pe suprafaţa gemei. Acest fenomem rar - numit şi Stea -  se datorează incluziunilor fine de rutil sau hematit şi se poate observa atât pe safire cât şi pe rubine, cele două pietre preţioase fiind varietăţi ale aceluiaşi tip de minereu – corundum.

Previous
Inel din argint cu safir
599.00 lei
Previous
Inel din argint cu safir
629.00 lei
Previous
Inel din argint cu safire multicolore
399.00 lei
Previous
Inel din argint cu safir
329.00 lei
Previous
Inel din argint cu safir
359.00 lei
Previous
Inel din argint cu safir
399.00 lei
Previous
Inel din argint cu safir
390.00 lei
Previous
Brățară din argint cu safir galben
890.00 lei
Previous
Inel din argint cu safire galbene
229.00 lei
Previous
Inel din argint cu safir
559.00 lei
Previous
Inel din argint cu safir și rodolit
690.00 lei
Previous
Inel din argint cu safir
349.00 lei
Previous
Set din argint cu opal și safire multicolore
1390.00 lei
Previous
Brățară din argint cu safir
1290.00 lei
Previous
Brățară din argint cu safir
1290.00 lei