Accent Bijuterii - Mărțisor

 

Martisoare din argint simple sau cu pietre naturale.

Mărţişorul este purtat întreaga lună martie şi marchează înnoirea şi trezirea omului şi a întregii naturi la un nou ciclu de viaţă.
Sunt legende populare care spun că mărţişorul ar fi fost tors din lână roşie şi albă de Baba Dochia, mama năvalnicului Dragobete, în timp ce urca cu oile la munte cu 12 cojoace de lână în spinare. De altfel, la 1 martie, românii sărbătoresc şi ziua Babei Dochia, personaj folcloric, zeiţa pământului şi vegetaţiei.

În vechiul calendar al getodacilor 1 martie coincidea cu începutul Anului Nou, iar luna respectivă era dedicată zeului Marte care, înainte de a deveni întruchiparea războiului, a fost o divinitate a vegetaţiei şi protector al căsătoriilor aidoma Zeului Dragobete şi, într-un fel mai pământean, Sfântului Valentin.

În această zi, femeile, fetele şi copiii puneau la gât o monedă găurită din metal strălucitor, de regulă, din argint, legată de un şnur împletit din lână alcătuit din două fire, unul roşu şi altul alb pentru a avea noroc la rodirea câmpului, pentru a nu se pârli de soare şi să se facă frumoase şi drăgăstoase. Mamele prindeau copiilor mărţişorul la gât, la mână sau la picior, ca să fie curaţi ca argintul şi să nu-i scuture frigurile, obiceiul păstrându-se şi astăzi.

Previous
Broșă din argint cu perlă de cultură
299.00 lei
Previous
Broșă din argint cu diopsid, rodolit și perlă
379.00 lei
Previous
Inel din argint câine
159.00 lei
Previous
Broșă din argint cu rodolit și safir portocaliu
289.00 lei
Previous
Broșă din argint cu turmaline multicolore
329.00 lei
Previous
Inel din argint cu iolit
89.00 lei
Previous
Inel din argint - Elefant
99.00 lei
Previous
Pandantiv din argint cu agat
169.00 lei
Previous
Pandantiv din argint cu onix
249.00 lei